«Навчальний рік почнеться в Україні 1 вересня. Нормальний навчальний рік. Це важливо. Тому що люди переживають. Є якісь спекуляції, маніпуляції, що всі будуть вчитися вдома, що соціалізація дітей не відбудеться. Є маса прохань: пустіть хоч в перший клас хоч на один день дітей, щоб діти побачили, що це таке. Ні. В нас навчальний рік починається 1 вересня», – зауважив прем’єр-міністр України.

Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів сайту, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції сайту.

Незабаром початок нового навчального року, і вже з 17 серпня спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області в складі комісій при органах місцевого самоврядування розпочнуть комісійний огляд загальноосвітніх навчальних закладів області з метою визначення ступеню їх готовності до роботи в умовах адаптивного карантину. 

За наслідками комісійних обстежень, готовність навчального закладу до початку нового навчального року буде засвідчуватись Актом готовності закладу освіти до нового навчального року, який підписують всі члени комісії. – пише “Західний кур’єр“.

Тож, які саме заходи безпеки мають бути передбачені в школах вже з 1 вересня?

• Перший день у школі буде без традиційного свята першого дзвоника, адже відтепер діє обмеження на проведення масових заходів.

• Вхід учнів до школи буде здійснюватись по розробленим маршрутам із задіянням усіх існуючих входів/виходів. Допуск до закладу батьків заборонено

.• На кожному вході мають бути обладнані місця для обробки рук антисептичними засобами, користуватись якими діти мають під наглядом персоналу школи.

• Перед початком роботи буде проводитись температурний скринінг всім працівникам, а учнів мають опитувати щодо їх самопочуття та наявності симптомів респіраторної хвороби.

• Усіх працівників закладу необхідно забезпечити 5-денним запасом засобів індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. Також передбачено проведення інструктажу для працівників щодо правил використання засобів індивідуального захисту.

• Учнів захисними масками мають забезпечити батьки. Захисні маски дітьми можуть не використовуватись під час проведення занять у навчальних аудиторіях, а от під час пересування приміщеннями використання масок є обов’язковим.

• Збір використаних засобів індивідуального захисту має відбуватись в окремі відповідно промарковані контейнери (урни) з кришками та поліетиленовими пакетами.

• Для полегшення організації двостороннього руху коридорами на підлогах має бути нанесена розмітка.

• В школах необхідно мінімізувати пересування учнів між навчальними кабінетами шляхом проведення занять впродовж дня в одній і тій самій аудиторії. Після кожного заняття необхідне провітрювання приміщення протягом 10 хвилин. Деякі уроки будуть проводитись на відкритому повітрі.

• Санітарні кімнати повинні бути забезпечені рідким милом, антисептичними засобами та паперовими рушниками (або електросушарками для рук)

.• Після проведення занять у кінці зміни/робочого дня забезпечити проведення вологого прибирання із дезінфекцією усіх поверхонь.

• Медичні пункти мають бути забезпечені необхідним обладнанням та медикаментами.

• Необхідно виділити окреме приміщення для тимчасової ізоляції учнів з ознаками гострої респіраторної хвороби.

• Мультипрофільне харчування на період карантину забороняється (шведський стіл).

• Відстань між столами має становити не менше 1,5 м, а розміщення за столом – не більше 4 осіб.

• Чергування учнів в обідній залі не дозволяється, а от черговий вчитель має здійснювати заходи для попередження скупчення дітей перед входом до обідньої зали та в ній.

• Буфетна продукція має обов’язково мати індивідуальне пакування.

• В місцях потенційного скупчення (біля лінії роздачі, буфету) має бути нанесене маркування для дотримання дистанції під час перебування у черзі

.• Миття столового посуду, розносів необхідно здійснювати з обов’язковою дезінфекцією.

• Столові прибори, розноси не можуть бути у вільному доступі для відвідувачів їдальні.

• Працівники їдальні, які видають страви або здійснюють розрахунок, повинні бути забезпечені засобами індивідуального захисту.

До початку роботи всі працівники харчоблоку повинні пройти медичний огляд згідно вимог наказу МОЗ України № 280 від 23 червня 2020 року “Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівниками окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб”.Обов’язковою вимогою є проведення лабораторних досліджень води питної централізованого водопостачання на відповідність вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками.Дотримання усіх вище зазначених вимог сприятиме запобіганню ускладнення епідемічної ситуації в організованих дитячих колективах – пише Головне управління Держпродспоживслужби в Івано – Франківській області.

Similar Posts