Після майже шести років судового процесу Стокгольмський арбітраж відмовив міноритаріям Укрнафти Ігорю Коломойському, Геннадію Боголюбову й Ігорю Палиці у стягненні з України $6 млрд. Про це у своєму Facebook заявив глава Міністерства юстиції Денис Малюська, зазначають Патріоти України.

«Супер мега перемога в Стокгольмському арбітражі. Пани Коломойський, Боголюбов і Палиця хотіли стягнути з України понад $6 млрд і звернулися з відповідним позовом до Стокгольмського арбітражу. Після майже шести років судового процесу арбітраж сьогодні їм відмовив. Відмовив повністю», – написав міністр.

Малюська зазначив, що винесення рішення Стокгольмського арбітражу кілька разів відкладалося. Однак врешті арбітраж визнав відсутність своєї юрисдикції за позовом міноритаріїв Укрнафти.

«Відчувалося, що позивачі щось підозрюють і затягують процес. Але сьогодні це сталося — арбітраж визнав відсутність своєї юрисдикції», — зазначив міністр.

Глава Мін’юсту нагадав, що в 2015 році три кіпрських офшорних компанії( «Littop Enterprises Limited», «Bridgemont Ventures Limited» і «Bordo Management Limited»), кінцевими бенефіціарами яких є Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов і Ігор Палиця звернулися до Стокгольмського арбітражного суду з позовом до держави Україна. Позивачі володіють 40,1009% акцій ВАТ Укранфта.

Підставами своїх вимог позивачі вказували:

• неодноразовий відбір з газосховищ НАК«Нафтогаз України» газу, що належав ПАТ«Укрнафта», для потреб населення за заниженою ціною(в т.ч. внаслідок рішень НКРЕ/НКРЕКП) або безоплатно взагалі, як стверджують Позивачі;

• невиконання ПАТ«Укртрансгаз» та НАК«Нафтогаз України» рішень українських судів, які набули чинності, про повернення частини відібраного газу ПАТ«Укрнафта»;

• різке підвищення ставки плати за користування надрами для видобування газу;

• прийняття Верховною Радою України Закону України від 19.03.2015 № 272-VIII«Про внесення змін до Закону України «Про акціонерні товариства»(щодо зниження кворуму для проведення загальних зборів в акціонерних товариствах).

Про те, що рішення Стокгольмського арбітражу по Укрнафті буде оприлюднено в лютому 2021 року Денис Малюська повідомляв в останніх числах грудня минулого року.

Міноритарії Укрнафти подали позов до Стокгольмського арбітражу проти держави Україна в червні 2015 року. Вони, зокрема, звинувачують Україну в завдаванні збитків через відбір газу, видобутого Укрнафтою, без оплати або з оплатою за заниженою ціною; невиконанні Нафтогазом і Укртрансгазом рішень українських судів; швидкому збільшенні ставок плати за користування надрами; зменшення кворуму при проведенні зборів акціонерних товариств. На початку 2018 року стало відомо, що претензії міноритаріїв до України збільшилися з $4,7 млрд до $5,4 млрд.

Similar Posts