Цьогорічна погода як кауть “не шепче” дощі раз за разом поливають землю-неньку до такої міри, що вона відмовляється приймати такі об’єми води, утворюючи на поверхні цілі плеса. І горе тому, хто на території такого плеса намагається вести сільське господарство. Зараз у багатьох дачників городи затоплені, а поради на кшталт “саджайте овочі на високі грядки” явно запізнилися. Що ж робити, коли на ділянці гниє полуниця, кабачки, а капусту обгризають слимаки?

Давайте рятувати те, що можемо!

1. Квіти в капшо

Дуже часто в кашпо, в які ми потім з любов’ю садимо петунії, пеларгонії, вербени і ін. Рослини, заздалегідь не роблять дірки, залишаючи суцільне дно. У звичайний рік це не є великою проблемою, навіть іноді навпаки, допомагає рідше поливати. АЛЕ в період дощів рослини в таких горщиках неминуче починають гинути від перезволоження.

Варіант тільки один: зробити дірки! Якщо горщики пластикові, то пожертвуйте одним свердлом (купите потім нове) і просвердліть дірки в дні.

Петунія, що гине від затоки в кашпо без дірок

Технологія проста: горщики покладіть акуратно набік і свердліть. Так як доведеться свердлити мокрий пластиковий горщик з вологим ґрунтом та дренажем, то свердло потім швидше за все доведеться викинути. Зате ваші квіти будуть врятовані. Те ж саме роблять з дерев’яними кашпо. Допомогти керамічним і металевим контейнерам складніше, але принцип той же.

Рослинам в кашпо з дірками не страшний дощ!
АЛЕ в спекотні і посушливі періоди їх необхідно поливати практично щодня.

2. Урожай овочів, який гниє на грядках

Також варіант тільки ОДИН: відірвати урожай від землі. Для цього можна використовувати практично все, що підвернеться під руку.

Під урожай можна підкласти дошки, пластик, фанерки, нетканий покривний матеріал.about:blank

Гілочки з суницею підняти на металеві штирі. У магазинах продають спеціальні пластикові опори, які дозволяють підняти від землі урожай полуниці, але купити влітку їх складно і дорого. Зробити це краще восени або взимку, щоб підготуватися до нового сезону. А поки використовується все, що є в господарстві.

Порятунок врожаю кабачків: видаліть загнили зав’язі і підійміть рослини від мокрої землі.

3. Урожай в парниках

Поливайте рідше і провітрюйте частіше,  це весь секрет. Так як вогкість в холодну і сиру погоду лише збільшить кількість шкідників і хвороб.

Будь-які обробки в період знімання врожаю, не буде корисний вашому врожаю. Провітрюйте парники, ріжте зайве листя і поливайте тільки в міру висихання грунту.

Гниль на молодих зав’язях огірка розвивається через брак провітрювання і перезволоження

4. Яблуні, груші та інші дерева

Допомогти тут набагато складніше: пересадити дерева ви вже не зможете, і парша з іржею швидше за все вже атакували ваші дерева. Ви можете тільки встигнути в перервах між дощами (заздалегідь подивіться прогноз погоди) провести мінімальні обробки. До початку збору врожаю ще є трохи часу. Якщо врожай вже гниє і боротися немає сенсу, чекайте гарної погоди і обробляйте дерева сміливо.

Якщо ділянка з садом затоплена катастрофічно, то робіть дренаж, не відкладаючи роботи до осені або весни: копайте траншею і дренажні колодязі, закладайте дренажні труби. Це допоможе вам уникнути проблем не тільки в цьому, а й у наступному році.

Крім того, якщо така погода простоїть дуже довго, дерева з сильно замоклим корінням можуть просто загинути, тому що не зможуть нормально підготуватися до зими.

Парша на листках яблуні

Ще поради по боротьбі з перезволоженням:

1. Рихлить грунт: не дозволяйте землі злежуватися. Коріння повинно дихати.

2. Накривайте те, що можете накрити в період сильних дощів. Встановіть над грядками дуги і натягуйте на період дощів плівку.

3. Прополюйте грядки частіше: в період дощів трава росте не по днях, а по годинах. А разом з травою починають лютувати шкідники та хвороби.

4. Між грядками можна зробити невеликі траншеї для збору води і відведення її від дорогоцінних квітів і овочів.

5. Збирайте і знищуйте слимаків: їм в таку погоду дуже комфортно. 

6. Збирайте врожай на ранніх стадіях , наприклад, томати, в початковій фазі стиглості, щоб вони не встигли пошкодитися фітофторою. Нехай дозрівають в приміщенні

Нічний небажаний гість у флоксів після дощу.

Кому така погода не зашкодить?

Якщо немає сильного застою вологи, то газону така погода не зможе завдати великої шкоди. Також практично нічого не загрожує чагарникам (якщо, звичайно, вони не ростуть в низині і не стоять “по шию” у воді, але це вже зовсім інша історія).

Similar Posts