“Газпром” 28 серпня зупинив продаж газу в ЄС на 2022 рік після того, як програв суд щодо “Північного потоку-2”. Росії доведеться забронювати половину потужності газопроводу для третіх компаній, це може призвести до того, що “труба” залишиться наполовину порожньою.

Про зупинення продажів повідомило видання Bloomberg. Обмеження постачання призвело до зростання цін на газ у Європі, що також вплине і на ціни в Україні.

Обмеження постачання призвело до зростання цін на газ у Європі, що також вплине і на ціни в Україні.

Так, “Газпром експорт” яка є дочірньою компанія Газпрому, перестала пропонувати на ЕТП газ із постачанням у першому кварталі 2022 року і на весь 2022 рік. Останній контракт на перший квартал 2022 року було продано 23 серпня. А вже 24 і 26 серпня продавалися тільки контракти на 2023 рік.

З 25 серпня на майданчику експортної “дочки” Газпрому доступні тільки контракти на зиму 2022−2023 року і на повний 2023 рік.

Такі зміни в контрактах відбулися через годину після оприлюднення рішення німецького суду, який відмовився звільняти Північний потік-2 від норм газової директиви ЄС.

Ринок відреагував на зупинку продажу блакитного палива Газпромом новим стрибком цін.

Увечері 27 серпня ціна газу на ринку Європи перевищила $580 за тисячу кубометрів і на кінець торгів становила 584,25 долара, що на понад 6% більше закриття попередніх торгів 26 серпня.

Зазначимо, компанія Nord Stream 2 AG програла суд проти німецького регулятора Bundesnetzagentur, який раніше ухвалив рішення не звільняти “Північний потік-2” від норм Третього енергетичного пакета ЄС. Документ передбачає, що оператор газопроводу повинен бути незалежним від добувача газу, а також, що 50% пропускної потужності труби повинно бути зарезервовано для альтернативних постачальників. Суд Дюссельдорфа погодився, що звільняти “Північний потік-2” від дії газової директиви підстав немає.

Для Газпрому це означає, що газопровід, прокладений на дні Балтійського моря, попри санкції США, може залишитися напівпорожнім. Дохід від проєкту, який коштує 10 мільярдів євро, буде вдвічі меншим, ніж очікувалося.

Раніше німецьке видання DW повідомляло, що Амос Хохштейн (ексчлен наглядової ради “Нафтогазу”) буде займатися в Держдепі зниженням ризиків від запуску “Північного потоку-2” і підвищувати “європейську енергетичну безпеку”. Які конкретні кроки розробляються, поки не відомо.

Similar Posts