Громадянам, які вирішать брати участь в податковій амністії, не потрібно пояснювати, звідки вони отримали доходи, з яких раніше не платили податки, але їм потрібно вказати в декларації, що вони їм дісталися не злочинним шляхом. Якщо буде доведено зворотне, результати їх декларування скасують.

Про це розповів виконувач обовязків голови Державної податкової служби Євген Олейніков.

“Людина не зобов’язана розкривати джерело, з якого отримала кошти, які декларуватиме під час податкової амністії. Сама форма декларації цього не передбачає. В декларації ви підтверджуєте, що ви не є резидентом держави-агресора, що ви не є особою, яка подавала е-декларації, що ви не отримали кошти злочинним шляхом і що усвідомлюєте, що якщо колись буде доведено зворотне, то результати декларування буде скасовано. А також вказуєте, що декларуєте, де це розміщено і, залежно від цього, яку ставку використовуєте. І обраховуєте податкове зобов’язання, яке має бути сплачено”.

За його словами, податкова служба має право перевірити, чи правильно застосована ставка. “Якщо неправильно, ми про це громадянина повідомляємо, щоб він міг виправити. У випадку, якщо він цього не робить, декларація анулюється. При цьому можна повернути кошти, якщо їх уже сплачено.Тобто, про дорахування не йдеться, їх законом не передбачено”, -зазначив Олейніков.

Він також розповів, що якщо у людини є сума понад 400 тисяч, і вона захоче їх задекларувати, то потрібно відкрити рахунок в банку.

“Ви приносите ці кошти в банк, кладете на рахунок і подаєте банку заяву, що це здійснюється в рамках процедури одноразового декларування. Після цього банк спрямовує інформацію до Державної служби фінансового моніторингу і до правоохоронних органів. Правоохоронний орган не здійснює перевірку, він лише надає інформацію, якщо вона в нього є. Тобто, якщо розслідується кримінальне провадження і людині пред’явлено підозру.

Те ж саме – з Держфінмоніторингом. Якщо в них є матеріали з встановленими фактами, вони відповідно відреагують”, – повідомив він, відповідаючи на питання про те, чи будуть перевіряти походження таких активів.Джерело: https://censor.net/ua/n3286166

Similar Posts