Влада Польщі оголосила про конфіскацію активів російського мільярдера В’ячеслава Кантора , який встановив рекорд за темпами збільшення статків у 2022 році.

Кантор, який зустрів війну, маючи $4,1 млрд, а менше ніж через рік після її початку розбагатів до $11,3 млрд, позбавлений частки у розмірі 20% акцій польської Grupa Azoty — найбільшого в країні виробника добрив.

Як повідомляє «Інтерфакс» з посиланням на заяву уряду Польщі, акції Кантора, якими володів «Акрон», який належить російському бізнесмену, передані до тимчасового примусового управління.

Глава міністерства розвитку та технологій Польщі Вальдемар Буд пояснив, що влада шукатиме інвестора, який викупить «заморожену» частку Кантора і заплатить компенсацію.

«Крок за кроком ми ліквідуємо присутність росіян у польській економіці. Будь то здобуття незалежності від російських енергоресурсів або обмеження російського впливу і капіталу», — пояснив Буд, додавши, що Польща стала першою країною, яка законодавчо закріпила інститут тимчасового примусового управління активами для росіян, що потрапили під санкції (цитати за РБК).

Фігурант списків санкцій ЄС, Великобританії та Швейцарії, Кантор до війни володів 94% акцій «Акрона» — одного з найбільших у РФ виробників добрив. Після потрапляння під санкції у березні 2022 року 69-річний Кантор передав 45% акцій компанії топ-менеджерам.

У вересні минулого року Італія наклала арешт на 11 вілл Кантора на острові Сардіня, які той, за даними L’Unione Sarda, купив у колишнього прем’єр-міністра країни Сільвіо Берлусконі.

Similar Posts