Шаурма – справді найпопулярніша вулична їжа. У різних країнах вона називається по-різному: шаварма, донер-кебаб, гірос. Але одне є незмінним: це м’ясо із соусом та овочами в хлібній основі. У нас її звикли купувати в лаваші, передають Патріоти України.
І так, якщо прибрати із шаурми некорисні добавки (на основі майонезу й кетчупу), то це цілком корисний і поживний сніданок. Або обід. І навіть вечеря. Навіщо купувати цю їжу на вулиці, коли можна залучити фантазію і потішити себе шаурмою домашньою? Як приготувати шаурму з куркою та іншими начинками і як правильно загортати її – дізнаєтеся нижче.
Шаурма: рецепт простий
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 2 курячих філе
- 2 курячі стегенця без кістки
- 3 ст. л. олії
- Чорний мелений перець
- Червоний мелений перець
- Сіль
- 1 качан пекінської капусти
- 1 морква
- 2 мариновані огірки
- 2 малосольних огірка
- 1 червона цибуля
- 5 дрібних помідорів
- Кілька гілочок зелені
- 2-3 зубчики часнику
- 1 невеликий свіжий огірок
- 250 мл натурального йогурту
- 2 упаковки лаваша
Спосіб приготування:
- Куряче філе нарізати вздовж дуже тонкими пластами.
- Курячі стегна покласти в поліетиленовий пакетик і тонко відбити.
- Все м’ясо скласти в миску, перемішати з олією і спеціями. Накрити плівкою і залишити на 20 хвилин.
- Пекінську капусту помити і тонко нарізати.
- Очищену моркву натерти на середній тертці. Відправити моркву в миску з пекінською капустою і перемішати.
- Мариновані огірки нарізати на кружечки, потім кожен кружечок нарізати на смужки.
- Цибулю почистити, нарізати на тонкі півкільця, викласти в невелику миску і залити маринадом з огірків. Залишити на 20 хвилин.
- Помідори нарізати тонкими кружечками, зелень і часник подрібнити.
- Свіжий огірок натерти на дрібній тертці, попередньо відрізавши кінчики.
- Для приготування соусу в миску відправити йогурт і додати туди часник, кріп і натертий свіжий огірок. Посолити і перемішати.
- Викласти пластинки курки на суху гарячу сковороду. Краще використовувати сковороду гриль. Обсмажити з обох боків до готовності. Готову обсмажену курку нарізати на маленькі смужки.
- Малосольні огірки крупно нарізати. Цибулю віджати від рідини.
- Лаваш розрізати на два прямокутника і викласти на робочу поверхню.
- Викласти інгредієнти з одного краю лаваша. Кожен наступний шар має бути трохи вужчий, ніж попередній. Шари викладаємо у такому порядку: пекінська капуста, курка, цибуля, помідори, огірки малосольні, огірки мариновані, соус.
- Загорнути лаваш у вигляді конвертика. Злегка обсмажити конвертики на сухій сковороді з обох боків.
Шаурма: рецепт з ковбасою
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 2 лаваші
- 2 огірка
- 200 г моркви по-корейськи
- 2 помідори
- 400 г ковбаси
- 5-6 листя пекінської капусти
- 150 г сиру
- Кетчуп, майонез
- Пучок свіжої зелені
Спосіб приготування:
- Ковбасу нарізати невеликими кубиками й обсмажити на сковорідці протягом 10 хвилин. За смаком можна додати приправ.
- Помідори нарізати тонкими кружечками. Тонкою соломкою нарізати огірки. Тонко нашаткувати капусту, зелень дрібно посікти. Натерти сир на крупній тертці.
- Спочатку на лаваш викласти ковбасу, додати помідори і огірки. Додати капусту, зелень.
- Потім викласти шар корейської моркви, сиру, додати майонез і кетчуп. Загнути краї лаваша і згорнути рулетом.
- Підігріти шаурму на сковорідці з товстим дном або на притискному грилі.
Шаурма: рецепт правильного харчування
Час приготування:
- 1.5 години
Інгредієнти:
- 1 куряча грудка
- 1/4 качана молодої капусти
- 1 морква
- 1 свіжий огірок і / або помідор
- 2 мариновані огірки
- 1/2 червоної цибулини
- Оливкова олія
- 3 лаваші
Для соусу:
- 100 г натурального йогурту
- 2 зубчики часнику
- 1 ч. л. гірчиці
- 1 ч. л. лимонного соку
- Сіль, перець – за смаком
- Спеції – за смаком
Спосіб приготування:
- Курячі грудки відварити або запекти в духовці, замаринувавши в улюблених спеціях. Готове філе тонко нарізати.
- Дрібно нашаткувати капусту і пом’яти її чистими руками. Натерти очищену моркву на крупній тертці, додати трохи олії і перемішати.
- Огірки, помідори і цибулю довільно нарізати.
- Змішати всі інгредієнти для соусу.
- Зібрати домашню шаурму: лист лаваша змастити соусом, викласти зверху курячу грудку, відступивши 10 см від краю. Зверху розподілити овочі і салат з капусти.
- Згорнути лаваш в рулет. Обсмажити домашню шаурму з двох боків на сковороді гриль або на електричному грилі.
Шаурма: класичний рецепт
Час приготування:
- 1.5 години
Інгредієнти:
- 2 вірменських лаваша
- 2 помідори (свіжих)
- 1 ст. л. салатної цибулі
- 1 огірок
- 4-5 ст. л. соусу соєвого
- 150 г будь-якого м’яса
- 1 ст. л. спецій “7 перців”
- 2 зубчики часнику
- Олія
- Сметана
- Майонез
- Картопля фрі або чіпси
- Петрушка
Спосіб приготування:
- У глибокій мисці змішати приправу, соус і рослинне масло. Додати м’ясо і маринувати упродовж години.
- Дістати м’ясо і нарізати його тонкими пластинками, а потім обсмажити в заздалегідь розігрітій і змащеній олією жаровні.
- У цей час приготувати соус – у рівних кількостях змішати майонез, сметану і подрібнений часник.
- Огірок очистити від шкірки і дрібно нарізати, нарізати кубиками помідор.
- На стіл покласти тонкий лаваш, після чого на нього по черзі викласти підсмажене м’ясо, подрібнені овочі та свіжу зелень. Зверху полити начинку невеликою кількістю соусу, потім рівним шаром розкласти картоплю фрі або чіпси та обережно згорнути лаваш у трубочку.
Справжня арабська шаурма: рецепт
Час приготування:
- більше 3-х годин
Інгредієнти:
- 500 г курки
- 4 тонких лаваша
- 1 баночка натурального йогурту
- 1 огірок
- 4-5 помідорів чері
- 3-4 зубчики часнику
- 1 червона цибуля
- 1 ст.л. оливкового масла
- Петрушка
- Куркума, паприка, зіра, перець чорний, подрібнений коріандр
- 1/2 лимона
Спосіб приготування:
- Замаринувати курку в маринаді з олії, часнику, куркуми, паприки, зіри і чорного перцю. Залишити на кілька годин.
- Підсмажити курку на сковороді гриль, не пересушити.
- Для соусу змішати йогурт, сік лимона, перець чорний, коріандр і часник.
- Розкласти на столі листи лаваша. Нарізати довільно овочі: помідори черрі, огірок, ріпчасту цибулю, петрушку.
- Овочі розкласти на всі чотири лаваша, зверху помістити м’ясо курки. Полити приготованим соусом. Загорнути лаваш в трубочку, сформувавши шаурму.